Vaak is de eerste vraag die onbekenden mij stellen als we kennismaken met elkaar: Jan Willem, wat doe je precies? Dan vertel ik dat ik gesprekspartner ben voor leidinggevenden en ondernemers. En dat mijn gesprekken gaan over leiderschap, het bepalen van je zelfbeeld, het maken van keuzes, durf tonen en het beheersen van conflicten en communicatie. Toegegeven, dat zijn nogal wat grote thema’s die in één zin voorbij komen. Het klinkt of ik een soort magiër ben die op elke vraag een antwoord heeft. Dat ben ik niet.

De werkelijkheid is dat ik de thema’s van dichtbij heb meegemaakt. Op een nogal confronterende manier. Ik was 18 toen ik besloot om registeraccountant te worden. Tien jaar later kon ik partner worden bij een accountantskantoor. Ik koos voor het vrije ondernemerschap. Drie jaar en vijf bedrijven verder stond ik voor de keus om alles te verkopen. Ik deed het niet. Een jaar later had ik niets meer. Alles kwijt.

Alles? Nee, niet alles

Het klinkt misschien merkwaardig, maar achteraf had ik die ervaring niet willen missen. Met het geld dat ik voor die bedrijven had kunnen vangen, had ik nóóit de mens kunnen worden die ik nu ben. En had ik ook nooit de passie en de zingeving gevonden die mij nu drijft: die om anderen te helpen.

Ik ben er voor leidinggevenden die voor dezelfde vragen staan als ik. Ondernemers die twijfelen of succes in zaken alles waard is. Mijn kennis en ervaring deel ik met hen in de twee boeken die ik heb geschreven, in gesprekken, workshops en lezingen.